Een brief aan de Sint

Ieder jaar kijken we samen met onze kinderen uit naar de leukste en gezelligste maand van het jaar 'december'. Het eerste heerlijk avondje staat alweer bijna voor de deur en traditiegetrouw schrijven onze kinderen dan met veel plezier een brief aan de Sint. Reclamefolders vol speelgoed worden dan met 'blije blikken' uitgeplozen en verknipt en ook de hartenwensen worden zorgvuldig beschreven.

Wouter Supardi Salari via Unsplash

Zinnetjes zoals 'Mama, hoe schrijf je leeserkar?', 'Papa, hoe schrijf je foortnaait'? en 'Sint, ik hou van joe' doen menig ouderhart sneller slaan. Waar gaat de Sint al dat speelgoed weer vandaan moeten toveren? Tijdens het schrijven van zo'n prachtige brief staan we onze kinderen graag bij met wat goede raad: 'Laat je ook nog wat over voor de andere kindjes', 'De Sint heeft dit jaar geen pony's meer op voorraad' of 'Zou je niet veel liever deze mooie knuffel willen?'.

Niet iedereen is echter een even grote fan van deze oude man op zijn schimmel. Toon Hermans schreef er ooit een prachtig stukje cabaret over. Want hoewel de Sint van alle kinderen houdt, brengt hij jammergenoeg niet overal evenveel.

One man show van Toon Hermans

Hoewel speelgoedgiganten en online winkelreuzen gretig inspelen op ons consumptiegedrag tijdens de cadeautjesmaand kan het toch echt waardevol zijn om je kinderen naar hartelust hun wensen te laten opschrijven. Het leert hen namelijk iets heel bijzonders: dat sommige wensen ook echt uitkomen. Van jongs af aan worden we aangeleerd dat het deugdzaam is om met weinig tevreden te zijn. Je mag niet teveel willen anders wordt je gulzig, verwend en verwaand. Hoewel het fantastisch is om met weinig tevreden te zijn, zorgt deze 'aangeleerde houding' vaak voor blokkades in ons volwassen leven. We durven niet om meer geld, promotie of hulp te vragen. We willen niet afhankelijk zijn van anderen en houden de controle zelf graag in handen.

Toch is het heel belangrijk om af en toe jezelf en je wensen op de eerste plaats te zetten. Iets waar ikzelf jarenlang mee geworsteld heb. Mezelf wegcijferen kon ik als de beste. Ik deed het omdat ik dacht dat ik anderen daarmee gelukkig kon maken. Ik voelde me dan ook heel vaak schuldig als ik een keertje geen 'fut' meer had om op de wensen van anderen in te gaan. Toch kan je veel meer geven als je zelf 'gelukkig' bent en als je zelf 'genoeg' hebt. Velen onder ons vinden het moeilijk om zichzelf 'meer te gunnen'. Maar hoe moeilijk het ook is, het is mogelijk om je eigen gelimiteerde geloofsovertuigingen te veranderen van negatieve naar positieve. Je kan er echt voor kiezen om je gedachten aan te passen.

Daarom ga ik vanaf nu ook elk jaar een brief schrijven. Een brief aan Sinterklaas en Zwarte Piet of een brief aan het Universum. Wil je graag meedoen? Ga dan gezellig samenzitten rond de tafel met je kind(eren) en schrijf met hen mee. Je kan er net zo'n mooie brief van maken door je wensen kracht bij te zetten met tekeningen of prenten uit magazines. Download hier alvast ons printsjabloon voor jouw brief aan het universum.

Hoe ga je te werk?

Veel schrijfplezier! And may all your dreams come true.

Liefs, Shelley

1 december 2023