Het spirituele kind

Lisa Miller is hoogleraar aan de Columbia University in Amerika en is oprichtster en van het Spirituality Mind Body Institute. In 2015 schreef ze de bestseller The Spiritual Child: The New Science of Parenting for Health and Lifelong Thriving. In dit boek deelt ze haar bevindingen over haar jarenlange onderzoek naar spiritualiteit en veerkracht bij kinderen en jong volwassenen. Volgens Miller bezitten alle kinderen een aangeboren natuurlijke spiritualiteit die tevens hun grootste bron is voor emotionele veerkracht en een gezonde ontwikkeling. Wij, als ouders, grootouders, leraars, verzorgers, ... zouden de spirituele ontwikkeling van onze kinderen moeten steunen zodat ze er hun hele verdere leven voordeel uit kunnen halen.

Maar wat wordt er nu precies bedoeld met 'spiritualiteit'? 

Miller schrijft: "Het onderzoek laat een duidelijk verschil zien tussen het strikt vasthouden aan een bepaalde religie en aan persoonlijke spiritualiteit, waarbij de laatste zich richt op spiritualiteit als 'een innerlijk gevoel van een levendige relatie met een hogere macht (God, de natuur, de geest, het universum, de schepper of wat dan ook jouw woord is voor de ultieme liefdevolle, leidende levenskracht)'. Deze focus lijkt misschien duidelijk en vanzelfsprekend, maar het duurde bijna twintig jaar voordat de wetenschappelijke gemeenschap deze omarmde."

Spiritualiteit blijkt dus een gevoel te zijn van een nauwe persoonlijke relatie met God (of de natuur of het universum of ...) en een essentiële bron van dagelijkse leiding. Maar hoe versterken we die relatie nu precies? Veel ouders zijn namelijk zelf zoekende.

Miller: "Veel ouders zijn bang dat ze, omdat ze de grote vragen nooit zelf hebben opgelost, hun vage antwoorden niet aan hun kinderen moeten doorgeven. Bovendien leven we in een wereld die geteisterd wordt door natuurrampen, angst voor de opwarming van de aarde, oorlog en geweld, onzekerheid over de werkgelegenheid en bittere politieke en religieuze conflicten. Het probleem is dat ouders niet weten waar ze moeten beginnen als het gaat om het communiceren van deze ideeën aan hun kinderen."

In haar boek haalt Lisa Miller wetenschappelijk onderzoek aan dat aantoont hoe belangrijk spirituele ontwikkeling tijdens de kindertijd en de adolescentie is als basis voor de algehele gezondheid en als een belangrijke factor bij het verminderen van het risico op depressie, drugsmisbruik en risicovolle situaties. 

Wanneer je je kind laat zien dat je onvoorwaardelijk van hem of haar houdt draag je al bij tot hun spirituele ontwikkeling. Tevens zijn er vele dingen die je in het dagelijkse leven al doet, zonder er bij na te denken, die hen nog verder op weg helpen. Miller haalt in haar boek enkele voorbeelden aan zoals dankbaar zijn voor de kleine dingen, lief zijn voor anderen en zorgen voor elkaar, rituelen en feesten, ...

Door die aangeboren nieuwsgierigheid stellen kinderen heel veel vragen. Ze zien hun ouders als alwetende wezens. Maar zelfs wanneer we geen pasklare antwoorden hebben kunnen we hen bijstaan en helpen om hun innerlijk licht zoveel mogelijk te laten schijnen. Met een luisterend oor te bieden, niet te oordelen en geduldig te zijn komen we al heel ver. Wees het goede voorbeeld en laat aan je kinderen zien dat je:

Miller beschrijft in haar boek ook de enorme kracht van 'gedeelde spiritualiteit'. Wanneer kinderen de mogelijkheid hebben om spiritualiteit samen te beleven met hun ouders, grootouders, broers, zussen, tantes, nonkels, ... is ze extra krachtig en beschermt ze ons nog meer tegen onder andere depressies en drugsmisbruik, zelfs generaties verder.

De Maanvallei kan een opstapje zijn voor ouders, grootouders, verzorgers, leraars, ... om te praten over spiritualiteit met je kind. In onze rubriek 'wonderlijke rituelen' kan je ook een heleboel rituelen vinden om samen met je kind meer verbinding te gaan voelen, met de natuur, met het universum en met je intuïtie. Meer info over Lisa Miller en haar boeken kan je vinden op Lisamillerphd.com

Veel liefs, 

Shelley

Geschreven op 1 februari 2024