Ontwerp een 4 elementen happertje of origami orakel
Op 24 februari 2024 stond de volle maan in het dierenriemteken Maagd. Maagden hebben heel veel oog voor detail en houden doorgaans van structuur. Ze zijn intelligent en kunnen heel goed analytisch denken. Daarom associeer ik geometrische vormen en structuren vaak met het dierenriemteken Maagd.
Vorige week was mijn zoontje Viktor (8 jaar) ziek. Daarom moest hij van mij enkele dagen thuis blijven van school om goed te kunnen rusten. Maar thuisblijven vindt Viktor heel saai als zijn zus er niet is om mee te ravotten. Lief als hij is wilde hij graag voor haar een cadeautje maken. 'Wat zou ze leuk vinden?', vroeg Viktor aan mij. Ik vertelde hem dat als we voor iemand een cadeautje willen maken dat we dan onszelf eerst moeten afvragen waar die persoon van houdt.
Olivia haar zonneteken is Maagd, ze houdt heel veel van structuur, van symmetrie en geometrie en is dol op tekenen. We zochten dus naar iets waar ze blij van zou worden en dat werd het eeuwenoude 'happertje' of 'origami-orakel'. 'Wat is mijn zonneteken?' vroeg Viktor. 'Jij bent een weegschaal', vertelde ik hem. 'Weegschalen kunnen heel goed naar mensen luisteren en hebben als heersende planeet Venus, de planeet van de liefde. Daarom vinden andere mensen jou vaak heel leuk en lief'. Vol goede moed en met een beetje hulp van mij ging Viktor aan de slag zodat het happertje zou klaar zijn vooraleer Olivia zou thuiskomen.
Na wat rekenwerk, wat Viktor heel graag doet, en het tekenen van de geometrische vorm vroeg hij zich af wat hij nu precies wilde gaan tekenen in zijn figuur. Ik stelde voor om met de 4 elementen te werken omdat alle tekens van de dierenriem te verdelen zijn in de 4 elementen.
Water Vissen, Kreeft & Schorpioen
Vuur Ram, Leeuw & Boogschutter
Aarde Stier, Maagd & Steenbok
Lucht Tweelingen, Weegschaal & Waterman
Viktor zocht bij elk element naar passende symbolen, dieren en opdrachten. Het is leuk als je je kind hier zelf over laat nadenken. Zo wordt dit een opdrachtje waar ze lang kunnen aan werken en dat ook leerrijk is.
Water
Viktor wilde heel graag een zeerster tekenen als symbool voor water. Elk element moest ook onderverdeeld worden in 2 stukjes met elk een opdracht. Hij koos bij het element water voor een walvis en een schildpad.
Opdrachtjes:
Walvis: Drink in 1 keer je drinkbus leeg
Schildpad: Praat in slow motion
Vuur
Bij het element vuur koos Viktor de feniks als symbool.
Opdrachtjes:
Lieveheersbeestje: Zoek naar een lieveheersbeestje en doe een wens
Kampvuur: Klap zo snel als je kan in je handen tot ze er warm van worden
Aarde
Bij het element aarde koos Viktor een palmboom als symbool.
Opdrachtjes:
Zonsondergang: Knuffel een boom en vertel hem een geheim
Bloem: Teken een bloem en geef dit aan iemand die je leuk vindt
Lucht
Bij het element aarde koos Viktor een palmboom als symbool.
Opdrachtjes:
Wolk: Blaas een blaadje zo ver mogelijk weg
Windstromingen: Loop zo snel als de wind 4 keer rond ... (de tafel, de speelplaats, de tuin, ...)
Hopelijk hebben we jullie wat kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan en binnenkort ook eens een happertje te maken. Hieronder lees je in stapjes hoe je te werk moet gaan.
Stap 1: Neem een vierkant tekenpapier (de grootte mag je zelf kiezen, hoe groter het blad, hoe groter het happertje), een lat, een potlood en een gom, kleurtjes of stiften.
Stap 2: Teken in het midden van elke zijde van het vierkant een loodrechte lijn, zo krijg je een kruis is het midden van je tekenpapier.
Stap 3: Verbind nu de middelste punten met elkaar zodat je een ruitvorm krijgt.
Stap 4: Teken vanuit de lege hoeken weer een rechte lijn door het middelpunt (nu krijg je een ster in een vierkant).
Stap 5: De kortste lijnen van de ster moeten nu nog verbonden worden met de rand van het vierkant. Deze lijnen moeten ook loodrecht op de rand staan. Kijk hiervoor goed naar de afbeelding van de figuur.
Stap 6: Nu kan je beginnen met de vorm te vullen met al je figuren, symbolen en opdrachten. Let goed op de richting binnen het vlak. Kijk naar de afbeelding van Viktor om te zien hoe je alles moet tekenen zodat je niets ondersteboven tekent. De juiste tekenrichtingen kan je ook terugvinden op het internet.
Je kan het happertje ook gewoon direct vouwen, dan zie je de lijnen automatisch verschijnen. Wij vonden het echter leuk om even te meten en te rekenen. Als je het happertje eerst wil vouwen dan vind je op het internet veel verschillende stappenplannen zoals bijvoorbeeld deze leuke video van meester Richard.
Heel veel knutselplezier gewenst en aarzel niet om jullie resultaten te delen met ons
Veel liefs,
Shelley
Geschreven op 23 februari 2024